marți, 6 noiembrie 2007

Care e mai buna Plasma sau LCD -ul?

Probabil multi dintre voi isi pun aceasta intrebare, ce sa aleaga intre o Plasma si un LCD. Sper ca dupa ce o sa cititi acest articol sa fiti mai informati despre avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele.

Cand faci o alegere intre Plasma si LCD practic faci o alegere intre doua tehnologii concurente care au aproximativ aceleasi caracteristici, dimensiuni si mai nou chiar si pret.

Desi caracteristicile par similare tehnologia prin care afiseaza imaginea sunt complet diferite.

Plasmele sunt alcatuite din milioane de celule individuale care pe baza unor impulsuri electrice excita niste gaze naturale - in general xenon sau neon - facandu-le sa luceasca si sa produca lumina.

Toate LCD -urile au la baza aceasi tehnologie adica o matrice de tranzistori subtiri (TFT) care alimenteaza celule umplute cu cristale lichide intre doua foite de sticla.

DEFINIREA IMAGINII

Contrast / Nivel Negru

Plasma a atins un contrast considerabil intre culoarea neagra si culoarea alba. Multi producatori de plasme vorbesc despre un contrast de 5000:1. Panasonic este lider incontestabil al acestei tehnologii. Plasma are aceste rezultate impresionante pentru ca foloseste un algoritm intern care blocheaza curentul spre anumiti pixeli pentru a genera culoarea neagra producand astfel un negru de exceptie. Din aceasta cauza o plasma consuma maxim de putere cand imaginea este alba sau foarte luminoasa. Tocmai de aceea pe o plasma cand imaginea este luminoasa sau alba zgomotul de fond al aparatului este mai ridicat.

LCD (liquid crystal diode) - tehnologia aceasta foloseste incarcarea eletrica ca sa intoarca cristalele lichide, ceea ce le stopeaza sa produca lumina si astfel sa rezulte negrul. Cu cat tensiunea este mai mare in cristalele lichide intr-un anumit pixel cu atat mai mult cistalele se intorc si blocheaza producerea luminii ceea ce face pixelul sa para nergu. Contrar plasmei la LCD -uri consumul de curent este maxim cand se genereaza o imagine neagra sau intunecata. Acest proces de producere a culorii negre este foarte dificil de aceea cele mai performante LCD -uri au un raport al contrastului de 3000:1. Ultimele tehnologii au facut contrastul LCD -urilor s afie foarte apropiat de cel al plasmelor. Conform specilistilor cele mai bune LCD -uri sunt produse de Sharp si Sony.

AVANTAJ: Desi este mai mic ca acum un an tot Plasma conduce.

ACURATETEA CULORII

In toate plasmele fiecare pixel contine elemente de rosu, verde si albastru din care se creaza 16.77 milioane de culori. Acuratetea culorilor este reprodusa mai bine pe televizoare cu plasma. Tehnologia LCD a ajuns din urma la acest capitol tehnologia plasma dar tot plasma pe majoritatea televizoarelor reproduce mai corect culoarea reala.

Televizoarele LCD produc culoarea prin manipularea undelor de lumina si extragand culoarea din lumina alba. In general LCD -urile produc o imagine mai luminoasa. In camere foarte luminoase alegerea ar fi LCD-ul.

AVANTAJ: Tot Plasma are un usor avantaj dar aici depinde foarte mult unde va fi plasat televizorul. Plasmele sunt de preferat in incaperi intunecoase sau aproape de lumina normala iar LCD -urile sunt de preferat in locuri luminoase ca bucatarii, aeroporturi, autogari.


UNGHI VIZIBILIATE

Majoriatea plasmelor au un unghi de vizibilitate de 160 grade. Cele mai bune LCD -uri au unghi de vizibilitatea intre 120 - 130 de grade.

AVANTAJ: Plasma

FUNCTIONALITATE

CONECTARE LA CALCULATOR


LCD -urile afiseaza o imagine statica foarte buna avand ca sursa un calculator cu detalii deosebite ale culoriilor, fara imagine tremurata sau efect de burn in. Rezolutia LCD -urilor este in general mai mare decat a celorlalte tehnologii de afisare.

Desi Plasmele si-au imbunatatit tehnologia anti burn tot au ramas probleme mai vizibile sau mai putin vizibile in functie de producator.

AVANTAJ: LCD

IMAGINI IN MISCARE RAPIDA

Plasma la aceasta categorie este castigatoare datorita performantelor excelente pe imagini care se schimba rapid si a nivelului ridicat al contrastului.
Desi timpii de raspuns ai LCD -urilor s-au imbunatatit simtitor in ultimii ani tot mai sufera de efectul putin visibil de sacadare.

AVANTAJ: Plasma


ALTITUDINE

Performantele LCD -urilor sunt aceleasi indiferent de altitudine de aceea sunt preferate in avioane. Nu este acealsi lucru si in cazul plasmelor. Din cauza diferentelor de presiune cauzate de altitudine gazul din care este formata imginea in cazul plasmelor produce un sunet de fond destul de suparator mai ales cand presiunea aerului este foarte scazuta.

AVANTAJ: LCD


TIMPI DE VIATA

Producatorii de LCD -uri se lauda cu timpi de functionare de 50000 65000 de ore. La noile plasme producatorii au raportat timpi de viata de 60 000 de ore.

AVANTAJ: Aici as pune egalitate si depinde foarte mult de marca televizorului.

CONSUM ENERGIE

LCD -urile sunt mult mai putin consumatoare de energie electrica. LCD -urile consuma in general cam jumate cat consuma plasmele.

AVANTAJ: LCD

REZOLUTIE

Pana nu demult televizoarele LCD aveau o rezolutie mai buna decat televizorele cu tehnologie Plasma la aceleasi dimensiuni. Cea mai mica rezolutie la un LCD de 40 de inch era de 1366 x 768 iar o plasma la 42 de inch avea o rezolutie de 1024 pe 768 iar o plasma de 50 de inch avea o rezolutie de 1366 x 768 pe cand un LCD de 45 de inch are o rezolutie de 1920 x 1080.
Multumita unui cititor al acetui articol am constatat ca ultimele generatii de plasme au o rezolutie mult mai buna si sunt comparabile cu rezolutiile intalnite la LCD -uri.

AVANTAJ: E greu de spus care este in avantaj deoarece la un semnal tv slab o rezoltie mare iti provoca mai mult neplaceri decat placeri. Aici totul depinde de semnalul care il primeste televizorul.

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Cam multe erori. Ex:
- "Panasonic este lider incontestabil al acestei tehnologii." Nu e Panasonic e Pioneer.
- "Televizoarele LCD HDTV au o rezolutie mai buna decat un televizor cu tehnologie Plasma la aceleasi dimensiuni. Cea mai mica rezolutie la un LCD de 40 de inch este de 1366 x 768 iar o plasma la 42 de inch are o rezolutie de 1024 pe 768 iar o plasma de 50 de inch are o rezolutie de 1366 x 768 pe cand un LCD de 45 de inch are o rezolutie de 1920 x 1080." Incorect, vezi Panasonic TH-42PY70.

Sunt sigur ca te pricepi la sateliti si receptoare, dar la Plasma vs. LCD mai trebuie lucrat la documentare, desi nu e un articol rau, per ansamblu. Ar trebui corectat.

Sat spunea...

Imi asum criticile si nu ma consider expert nici in satelistica nici in televizoare. Este pur si simplu o pasiune ca si acest blog :). Orice parere este binevenita.

S-ar putea sa ai dreptate si tehnologia folosita de Pionner sa fie mai avansata decat ceea ce foloseste Panasonic. Informatiile din articol evident le-am luat de pe internet. Nu am avut posiblitatea sa testez toate aceste produse.

http://www.galttech.com/research/buying-online/plasma-tv.php


Intradevar modelul Panasonic care l-ai dat exemplu are o rezolutie mare dar nu putem vorbi doar de varfuri de gama cand facem o comparatie intre LCD -uri si Plasme. In general Plasmele au o rezolutie mai slaba ca LCD -urile si nu toate plasmele sunt Full HD ca cel pe care l-ai dat tu ca exemplu.

Anonim spunea...

42PY70 face parte din noua generatie de plasme, dar nu este varf de gama la Panasonic. Cea mai buna dovada este pretul: http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/796008_-th-42pz70e-panasonic.html
Oricum lasand nuantele la o parte ideea care mi s-a parut gresita a fost ca ai spus "o plasma la 42 de inch are o rezolutie de 1024 pe 768". Asta era adevarat pana anul acesta, iar rezolutia FullHD este deja accesibila si la plasmele de dimensiuni relativ mici, la un pret decent, comparabil cu un LCD FullHD de calitate. Aspectul asta ma face sa nu mai consider rezolutia mare un apanaj exclusiv al LCD-ului in fata noilor generatii de plasme. Mi se pare o idee importanta la obiect cu titlul articolului care ar trebui sa se regaseasca la sectiunea "REZOLUTIE".

Anonim spunea...

revin cu link-ul corect: click aici

Sat spunea...

Multumesc pentru lamuriri. Am sa modific articolul sa fie in conformitate cu realitatea.

Anonim spunea...

foarte util articolul. si comentariile...

ce inseamna Full HD?

am gasit pe site la domo plasma cu contrast 10000:1

ce inseamna HD ready? am tot vazut la unele LCD-uri...

Sat spunea...

Full HD se refera si la Ultra HD, true HDTV sau 1080p si expune tehnologia de afisare a display-ului TV-ului si care evidentiaza calitatea video avand o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli.
Pe langa rezolutie tunnerele full HD folosesc asa numita tehnologie de progressive scanning spre deosebire de un HDTV care foloseste interlaced scanning.

Televizoarele HD ready sunt capabile sa afiseze imagini de definitie inalta (HD - High Definition) folosind intrare video HD dar care nu este echipat cu un tunner care sa fie capabil sa redea imginea in format HD.

Media2You spunea...

Ar fi inteesant un articol despre vidoproiectoarele cu LCD. Fata de DLP, diferenta calitativa e mare ?

Unknown spunea...

poate imi puteti spune cit consuma o plasma 10 w sau 1000 w; minciunile de la tv sa vad bine si pe plasma si pe lcd si pe crt , e vreo diferenta ?

Sat spunea...

Eu personal dupa indelugi cautari am hotarat sa-mi cumpar o plasma Panasonic si sincer nu regret deloc aceasta decizie.
Conform specificatiilor consumul televizorului este de 324 Wh

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

Anonim spunea...

Hello, as you can see this is my first post here.
In first steps it is really good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anonim spunea...

Multumesc pentru un blog interesant

Televizoare Plasma spunea...

Mie personal imi place mai mult LCD-ul decat Plasma

Anonim spunea...

salut,

alegerea apartine fiecaruia in parte functie de utilizare , raport pret/calitate-caracteristici. Se pare ca sunt pro plasma cei ce vor sa vizioneze programe Tv si pro LCd cei ce vor si o legatura pt PC.

Pana la urma in ultima perioada atat plasmele si-au imbunatatit consumul de curent electric cat si LCd-urile calitatea imaginii,deci avantaj client.Va recomand totusi in cazul in care vreti sa cumparati sa aveti in vedere achizitionarea TV avand caracteristici fullHD si DVB-C...ve-ti fi impresionati si incantati...

ervin spunea...

mar interesa sa stiu si am auzit dela multa lume ca dupa ao anumita vreme trebuie schimbata plasma din televizoarele cu plasma.imi uteti spune daca este asa si cam dupa cati ani?

Anonim spunea...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino bonus[/url] hinder the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]online casino[/url] free no deposit hand-out at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]easy casino
[/url].

Anonim spunea...

Howdy I am so grateful I found your web site, I really found you
by error, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like
to say cheers for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love
the theme/design), I don't have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.
Here is my web page :: Partypoker bonus code

Anonim spunea...

I am really loving the theme/design of your site.
Do you ever run into any browser compatibility problems?
A few of my blog visitors have complained about my website not
operating correctly in Explorer but looks great in Safari.

Do you have any ideas to help fix this problem?

Have a look at my site - comment gagner de l'argent

Anonim spunea...

You're so awesome! I do not believe I've read a single thing like that before.
So nice to discover somebody with some genuine thoughts on this issue.
Really.. thanks for starting this up. This website is one thing
that's needed on the internet, someone with some originality!

Here is my weblog - prix fenetre double vitrage pvc

Anonim spunea...

Informative article, totally what I was looking for.


Here is my blog post porte de garage basculante hormann

Anonim spunea...

I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this website on regular basis to take updated from most up-to-date gossip.

My web page; coffre volet roulant

Anonim spunea...

Excellent blog here! Also your website loads
up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link
to your host? I wish my website loaded up as fast as
yours lol

Also visit my web site moteur pour volet roulant

Anonim spunea...

Hello I am so thrilled I found your blog,
I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just
like to say thank you for a incredible post and a all round interesting blog
(I also love the theme/design), I don't have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

my weblog; phenix option

Anonim spunea...

I belіevе that іs аmοng
the moѕt impоrtаnt information fοг mе.
And і am haрpy reading уour article.
Нowеver want to obseгvation on somе generаl issues, Thе webѕite taѕte
іs wοndеrful, the artiсles is truly nіcе :
D. Excellent аctivity, cheers

Visit my blοg - porte de garage sectionnelle motorisée avec portillon

Anonim spunea...

Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering
if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Also visit my web-site; phenix option

Anonim spunea...

I am no longer positive the place you are getting your information, but good
topic. I needs to spend a while finding out more or figuring out more.
Thank you for great info I was searching for this
information for my mission.

my webpage; poser une porte de garage basculante