vineri, 26 octombrie 2007

Ce sa aleg Digi, Boom, Dolce, Focus sau Max?

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de greu de dat de aceea cred ca fiecare dintre voi va trebui sa gaseasca propriul raspuns. Fiecare dintre DTH -uri romanesti are cel putin o particularitate care il face interesant pentru o anumita categorie de oameni.

Am sa incerc sa evidentiez cateva dintre atu-urile fiecarei platforme digitale dar si micile probleme care le poti avea apeland la un anumit DTH. Tin sa precizez din nou ca acestea sunt parerile mele ca simplu pasionat de satelistica si nu ma consider un mare specialist in acest domeniu.

1. Boom - Probabil ce face acest DTH foarte atractiv este pachetul Sport care destine drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal din campionatul Italiei si Spaniei. De asemenea cu un nu foarte mare efort se poate pune card-ul Boom si in alte receptoare cum ar fi Dreambox -ul. Se pot lua in custodie mai multe receptoare pentru a putea avea semnal pe mai multe televizoare dar se plateste o chirie lunara pe fiecare receptor.Ca dezavantaj as mentiona preturile destul de piperate pe care acest DTH le practica. Este platforma digitala cu cel mai mic numar de abonati.

2. Dolce - Serviciul oferit de Romtelecom. Are un pachet de baza destul de bun la un pret decent in cazul in care esti abonat RTC. Deasemenea poate principalul avantaj al acetui DTH este ca se ofera doua receptoare (unul in custodie si unul care trebuie platit in 12 rate egale) pentru vizionarea programelor pe doua televizoare fara costuri lunare suplimentare. La fel ca si Boom cu mici cunostinte si cautari pe forumuri se poate pune card-ul de Dolce si in receptoare cu platforma Linux cum ar fi Dreambox dar nu numai.Hellas Sat pe care emite Dolce are acoperire foarte buna deasupra Romaniei si se poate regla antena foarte usor. Dezavantajul ar fi receptorul care este limitat soft si nu iti permite prea multe configurari si nici receptia canalelor FTA. Deasemenea preturile sunt destul de ridicate in cazul in care nu esti abonat RTC.

3. Digi - Este operatorul care are cei mai multi abonati din Romania. Are pachetul de baza cu cele mai multe canale la un pret foarte bun. Deasemnea calitatea imaginii este foarte buna poate cea mai buna raportata la ceilalti operatori din Romania. Probabil este DTH -ul care are raportul calitate / pret cel mai bun. Ca o parere personala acest operator este cel mai bun de pe piata dar are si unele minusuri care pentru unii il fac neatractiv. Din pacate satelitul pe care emit nu are o acoperire foarte buna pe toata suprafata Romaniei si in cazul in care antena nu a fost instalata foarte bine exista riscul ca la inrautatirea vremii sa apara intreruperi de semnal. Deasemenea desi ofera posiblitatea de a avea semnal pe doua televizoare solutia receveir-ului twin care il ofera la ora asta este destul de nepractica. Pentru a avea semnal in doua camere e nevoie de doua cabluri care sa treaca dintr-o camera in cealalta. Un alt minus e reprezentat de calitatea receptoarelor. Desi ofera si receptorul Humax care calitativ este bun mare majoritatea a receptoarelor oferite de Digi sunt Hyundai-uri care lasa de dorit si te lasa cand ti-e lumea mai draga.

4. Focus - prezinta avantajul ca poate fi pus usor in sharing interior folosind receptoare Globo si nu numai. Deasemenea are o imagine calitativ buna iar transponderele de pe care emit au acoperire destul de buna in Romania. Plata se face anticipat cu ajutorul unor cartele de reincarcare in acest fel poti sa platesti doar cand vrei sa te uit. Sistem foarte util daca e instalat la case de vacanta unde se merge mai rar si nu se justifica plata unui abonament lunar. Grila de programe in schimb este destul de subtire in comparatie cu ce ofera concurenta.

5. Max - marele avantaj al acetui DTH este ca se poate achizitiona doar cardul care se poate pune in orice receptor care are emulator de Viaacess sau Conax. Nu iti impune provider-ul echipamentele care sa le folosesti. Deasemenea se preteaza foarte bine la sharing intern oferind posibilitatea ca platind un singur abonament sa beneficiezi de avantajul de a putea receptiona semnal pe mai multe televizore. Din pacate calitatea imaginii lasa de dorit si nici pretul nu este unul foarte atractiv.

Sper sa va ajute aceste impresii in alegerea DTH-ului care vi se potriveste cel mai bine.

18 comentarii:

Anonim spunea...

interesant, mulţam fain!

Anonim spunea...

util post. merci.

ce inseamna "canale FTA"?

si focus pare interesant... e scump daca vrei sa il folosesti premanent? daca vrei semnal la 2 tv-uri ai nevoie de 2 antene?

Sat spunea...

FTA - Free To Air adica toate canalele care se pot receptiona gratis pe satelit.

Focus este o optiune buna pentru doua televizoare sau mai multe televizoare. E cam scump pentru grila de programe care o ofera. Pretul in sine nu este foarte mare mai ales ca acum au si o perioada promotionala.

Pentru a receptiona pe doua televizoare ai nevoie de o singura antena doar ca ar fi recomandat sa ai LNB-uri Twin cu doua iesiri pentru fiecare receptor separat.

Anonim spunea...

dolcele merge in spania sau nu?

Sat spunea...

Ar trebui sa mearga....
Asa arata harta de acoperire a Hellas Sat -ului.

http://www.lyngsat-maps.com/maps/hellas2_f1.html

Anonim spunea...

daca poate cineva sa-mi spuna sigur daca merge in spania in sud multumesc va rog cit de repede

Anonim spunea...

Uite de la astia www.dht.ro puteti lua receptoare, daca va intereseaza, tocmai ce am aflat si eu de ei.

Anonim spunea...

as vrea sa stiu daca in zona milano se poate receptiona semnal ptr. antena boom pe satelitul amos-2 tx 23h si daca nu ce trebuie sa fac. va multumesc din suflet

Anonim spunea...

cand vom putea viziona fotbal la dolce??????//

Anonim spunea...

multumesc pentru info!
Muncesc si locuiesc de ceva vreme in orientul mijlociu (acum in Doha, Qatar) si ca mine multi alti romani (fie in Emirate fie in Kuwait). Am incercat cu cei de la Digi dar acoperirea in zona noastra e aproape inexistenta (exceptie TVR International pe care il pot receptiona cu un receptor ordinar si reflector parabolic cu diametrul minim de 90 cm). Binenteles ca mama soacra e, acum, fericita posesoare a instalatiei acolo in Romania cu rezultate f. bune dar in ce ne priveste pe noi cei de aici inca mai speram. Ne puteti recomanda ceva din celelate oferte de piata(oficil sau mai putin oficial). Adresa mea: luigivoicu@yahoo.com

Anonim spunea...

Nu am inteles comentariul cu Digi. Este cel mai slab DTH. Semnalul pica la primul norusor, cel putin in zona mea (Dobrogea- Constanta). Aceeasi problema o au si alti abonati cunoscuti ai mei (chiar si in zona Braila), si este cunoscuta de catre cei de la RDS. Dar ce sa faca daca emit pe sateliti pentru americani.
Am Digi la serviciu si am avut Max acasa. Diferenta este ca de la cer la pamant. Semnalul de la Max nu cred ca a disparut de 2 ori in doi ani cat am avut abonament, nici in conditii meteo foarte rele. Antena o am si acum si mai prind o groaza de programe romanesti si straine care sunt gratis (nu l-am numarat dar sunt cred 500 sau mai multe). Am luat chiar si un card TVR (care a costat 50 RON si merge pe decodor ca este Viacces acelasi sistem ca la Max)
Singurul avantaj la Digi este pretul. Dar la tv te uiti cand nu ploua, ninge sau este cer acoperit. Am schimbat si ligeanul la serviciu (la recomandarea specialistului) si am pus unul de 1,8 sau 2 metri, fara nici un rezultat. Am inlocuit si LNB-ul cu altul mai performant, tot fara folos. Am injurat ingrozitor cand a fost un meci al nationalei de fotbal la Campionatul European, si toata lumea vedea meciul numai noi ne uitam pe cer sa vedem daca trec norii.
Acum vrem sa ne abonam la alt DTH dar nu ne-am hotarat inca la care. Cel mai bun pare sa fie Dolce, asta pentru calitate/pret dar si pentru ca emit pe satelit grecesc, orientat evident pe zona noastra geografica.

Anonim spunea...

boom este cel mai bun face orice nimik ka digi max tv focus sat dar si romtelecom vine din urma tinand cont ca sau aliat cu boom pentru a retransmite boom sport one asa daca vreti calitate superioara a imaginii alegeti boom chiar daca are un pret de lume bazata si inca un avantaj nu cade semnalul la furtana cum cade la digi

georgedinmanesti spunea...

merge dolce in sudul spaniei ---+¸¨§incerc de 5 ore si nu prind nimic aveti careva pa aici dolce

Anonim spunea...

Scimba culoarea asta neagra...

Anonim spunea...

cum actualizez si eu cartelaNDS de la dolce tv

Anonim spunea...

Domnilor, orice, dar nu boom!!!! Sunt cei mai de rahat din toate pctele de vedere in relatii cu clientii... Tocmai am terminat procesul cu ei pentru modificari neanuntate si intreruperi repetate in emisie si mariri fara sens la facturi. Vorbesc de experienta de 6 ani cu boom si 4 max tv.... Cel mai sanatos e la ora actuala dolce sau altceva strain cu pachete romanesti! Sunt mult mai calitative si stii cat te costa si esti respectat ca si client! Va recomand cu caldura pachetele Premiere film si sport ca la televiziunile romanesti oricum ajung cu intarziere.... Manelele si porcariile oricum le vezi free pe satelit direct fara abonamente sofisticate. Stiri ajunge 1 pe zi ca oricum toti le repeta, filmele sunt vechi deci mai bine strainii care sunt cu toate la zi! Ajunge un pic de engleza sau germana si ai tot ce vrei la preturi foarte bune daca esti in alta tara. Tvr si Pro tv internationale ajung sa vezi ineptiile celor din tara.... Cat despre calitatea dth-urilor din romania: no comment.... Proaste cat incape, si sa nu pomenim de sunet groaznic chiar si la imaginile HD... Cu stima si fara sa incerc sa jignesc pe cineva... Asta am constatat eu ca iubitor de programe de calitate...

vasile spunea...

am si eu o intrebare,daca ma poate ajuta cineva,locuiesc i madrid torejon si am antena digi, as vrea sa stiu daca pot sa scimb satelitul,ca pe intelsat nu prea merge ca bate in coltul blocului,multumesc.

Anonim spunea...

wonderful put up, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don't notice this. You should proceed your writing. I am confident, you've a great readers' base already!

my blog post diets that work