vineri, 26 octombrie 2007

Ce sa aleg Digi, Boom, Dolce, Focus sau Max?

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de greu de dat de aceea cred ca fiecare dintre voi va trebui sa gaseasca propriul raspuns. Fiecare dintre DTH -uri romanesti are cel putin o particularitate care il face interesant pentru o anumita categorie de oameni.

Am sa incerc sa evidentiez cateva dintre atu-urile fiecarei platforme digitale dar si micile probleme care le poti avea apeland la un anumit DTH. Tin sa precizez din nou ca acestea sunt parerile mele ca simplu pasionat de satelistica si nu ma consider un mare specialist in acest domeniu.

1. Boom - Probabil ce face acest DTH foarte atractiv este pachetul Sport care destine drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal din campionatul Italiei si Spaniei. De asemenea cu un nu foarte mare efort se poate pune card-ul Boom si in alte receptoare cum ar fi Dreambox -ul. Se pot lua in custodie mai multe receptoare pentru a putea avea semnal pe mai multe televizoare dar se plateste o chirie lunara pe fiecare receptor.Ca dezavantaj as mentiona preturile destul de piperate pe care acest DTH le practica. Este platforma digitala cu cel mai mic numar de abonati.

2. Dolce - Serviciul oferit de Romtelecom. Are un pachet de baza destul de bun la un pret decent in cazul in care esti abonat RTC. Deasemenea poate principalul avantaj al acetui DTH este ca se ofera doua receptoare (unul in custodie si unul care trebuie platit in 12 rate egale) pentru vizionarea programelor pe doua televizoare fara costuri lunare suplimentare. La fel ca si Boom cu mici cunostinte si cautari pe forumuri se poate pune card-ul de Dolce si in receptoare cu platforma Linux cum ar fi Dreambox dar nu numai.Hellas Sat pe care emite Dolce are acoperire foarte buna deasupra Romaniei si se poate regla antena foarte usor. Dezavantajul ar fi receptorul care este limitat soft si nu iti permite prea multe configurari si nici receptia canalelor FTA. Deasemenea preturile sunt destul de ridicate in cazul in care nu esti abonat RTC.

3. Digi - Este operatorul care are cei mai multi abonati din Romania. Are pachetul de baza cu cele mai multe canale la un pret foarte bun. Deasemnea calitatea imaginii este foarte buna poate cea mai buna raportata la ceilalti operatori din Romania. Probabil este DTH -ul care are raportul calitate / pret cel mai bun. Ca o parere personala acest operator este cel mai bun de pe piata dar are si unele minusuri care pentru unii il fac neatractiv. Din pacate satelitul pe care emit nu are o acoperire foarte buna pe toata suprafata Romaniei si in cazul in care antena nu a fost instalata foarte bine exista riscul ca la inrautatirea vremii sa apara intreruperi de semnal. Deasemenea desi ofera posiblitatea de a avea semnal pe doua televizoare solutia receveir-ului twin care il ofera la ora asta este destul de nepractica. Pentru a avea semnal in doua camere e nevoie de doua cabluri care sa treaca dintr-o camera in cealalta. Un alt minus e reprezentat de calitatea receptoarelor. Desi ofera si receptorul Humax care calitativ este bun mare majoritatea a receptoarelor oferite de Digi sunt Hyundai-uri care lasa de dorit si te lasa cand ti-e lumea mai draga.

4. Focus - prezinta avantajul ca poate fi pus usor in sharing interior folosind receptoare Globo si nu numai. Deasemenea are o imagine calitativ buna iar transponderele de pe care emit au acoperire destul de buna in Romania. Plata se face anticipat cu ajutorul unor cartele de reincarcare in acest fel poti sa platesti doar cand vrei sa te uit. Sistem foarte util daca e instalat la case de vacanta unde se merge mai rar si nu se justifica plata unui abonament lunar. Grila de programe in schimb este destul de subtire in comparatie cu ce ofera concurenta.

5. Max - marele avantaj al acetui DTH este ca se poate achizitiona doar cardul care se poate pune in orice receptor care are emulator de Viaacess sau Conax. Nu iti impune provider-ul echipamentele care sa le folosesti. Deasemenea se preteaza foarte bine la sharing intern oferind posibilitatea ca platind un singur abonament sa beneficiezi de avantajul de a putea receptiona semnal pe mai multe televizore. Din pacate calitatea imaginii lasa de dorit si nici pretul nu este unul foarte atractiv.

Sper sa va ajute aceste impresii in alegerea DTH-ului care vi se potriveste cel mai bine.

miercuri, 24 octombrie 2007

Dreambox sau cutia viselor

Probabil dupa ce te-ai jucat o vreme cu un receptor digital si ai ajuns sa nu mai aiba nici o necunoscuta pentru tine esti tentat sa-ti cumperi un Dreambox. Pretul acestui receptor incepe de la 200 de euro si poate ajunge pana la 1000 de euro daca nu o fi aparut si alte modele mai scumpe.

Receptorul acesta face toti banii, are platforma linux si se pot face foarte multe configurari pe el. Probabil cel mai cautat lucru care il are acest receptor este faptul ca permite rularea Gbox -ului pe el ceea ce face posibil sharingul. Avand un Gbox bine configurat (vom reveni cu detalii despre Gbox intr-un alt articol) si cu multe linii vei avea posibilitatea sa urmaresti majoritatea platformelor digitale romanesti si internationale.

Pe cat de multe avantaje are acest receptor si pe cat de multe posibilitati de configurare exista pe atat de complicat este de configurat. Iti trebui putine cunostinte despre softurile si tool -urile care se pot instala pe el si deasemenea nu sunt de neglijat nici cunostintele de Linux.
Neavand connexiune la internet acest receptor nu poate sa iti ofere satisfactii mult mai mari decat ti-ar oferi un receptor obisnuit.

Ca sa beneficiezi de marele lui atu - sharring -ul sfatul meu este sa va cumparati si card local si sa platiti un abonamnet la unul dintre DTH -urile autohtone altfel va v-a fi foarte greu sa faceti rost de linii pentru Gbox. Desi se discuta mult despre sharing pe multe forumuri de specialitate o sa vedeti ca e foarte greu sa obtineti o line de gbox daca nu aveti ce da la schimb.

Oricat de tentant suna acest receptor sfatul meu este sa va documentati bine inainte sa il cumparati sa incercati sa va faceti prieteni printre pasionatii de satelistica pentru a avea la cine apela pentru sfaturi in momentul in care il cumparati.

Nu sunt de neglijat nici imitatiile dupa Dreambox -uri cum ar fi Optibox sau Soleron dar despre acestea intr-un alt articol.

luni, 22 octombrie 2007

Receptor Globo 7010CR

Am ales sa scriu despre acest receptor deoarece il cunosc probabil cel mai bine dintre toate celelalte.

Este un receptor din clasa celor ieftine dar bune :). Este foarte stabil si se pot pune patch-uri relativ usor fara sa necesite cunostinte aprofundate.

La ora la care scriu acest articol ultima versiune de soft este 2.4.10. si poate fi gasit pe multe site-uri de specialitate.
Aceasta versiune de soft practic deschide multe pachete internationale cum ar fi Premiere din Germania, D+ din Spania, TPS din Franta dar si autohtonul nostru D*g* TV.


Avantajul acestui receptor este acela ca pe el se pot pune mai multe variante de soft pe langa cele dezvoltate de cei de la Globo. Receptorul merge si cu soft de la Truman, Yumatu, Starsat.

Deasemenea acest tip de receptor se preteaza si la sharing intern. Cu o subscribtie de MAX pusa intr-un asemenea receptor se poate face sharing spre alte receptoare Globo fara a fi nevoit sa platesti mai multe abonamente in caz ca vrei sa vezi pe mai multe televizoare semnalul digital.

Receptoarele Globo sunt practic identice cu cele Opticum avand doar design diferit. Componenta pieselor este aceasi, evident la receptoare din aceasi clasa.

Am sa revin mai tarziu cu tutoriale depsre modul de a rescrie softul acestui receptor.

Sat

duminică, 21 octombrie 2007

Bun venit pe blogul Sateliti!!!

De la inceput vreau sa va spun ca nu este un blog dedicat specialistilor sau celor care sunt foarte buni cunoscatori ai acestui fenomen.

M-am hotarat sa fac acest blog cu scopul de a impartasii din trairile si greutatile intampinate de mine de cand am inceput sa fiu pasionat de aceast fenomen.

Va doresc lectura placuta si sper ca unele dintre sfaturile mele sa va fie de ajutor.

Astept impresiile si comentariile voastre!


Cu respect,
Sat